Zamieszczone przez robertobadzio
Podnoszenie obrotów powyżej +13 st na zewnątrz
Zwiń
X
-
Podnoszenie obrotów powyżej +13 st na zewnątrz
Witam, mam pytanie odnośnie mojej Octavii Tour 1,6 BFQ. Chodzi o to że jak na dworze jest poniżej +12 st auto po odpaleniu ( zimny silnik ) utrzymuje normalne obroty w okolicach 950/min. Problem pojawia się gdy temperatura na zewnątrz wynosi więcej, np +17, +25, wtedy po odpaleniu samochód utrzymuje przez krótki czas podwyższone obroty w granicach 1250 - 1500/min. Jest to dla mnie trochę nie zrozumiała sytuacja bo zachowuje się jakby na dworze było -17, -25. Da się też to odczuć po odgłosie wydechu bo ewidentnie słychać jak przepalane są w tym momencie hektolitry paliwa Wcześniej jeździłem VW POLO i taka sytuacja w ogóle nie miała miejsca. Działo się po prostu odwrotnie. Dodatkowo do tego dochodzi często ale nie zawsze smród siarko wodoru ( auto z gazem ) ale tylko i wyłącznie gdy po odpaleniu mamy podwyższone obroty. Kiedyś kolega z serwisu tłumaczył mi że jest tam jakaś pompa której nie małem w POLO która to właśnie włącza się gdy jest zimno a gdy ciepło rolę przejmuje układ paliwa po to aby jak najszybciej rozgrzać katalizator do temperatury roboczej ale do cholery dlaczego moim kosztem paliwa. Uwierzcie mi że na odcinku 12 km średnie spalanie często wychodzi o 2 l więcej właśnie przez to że na dworze zrobiło się gorąco i trzeba podnieść obroty. Wasze autka też tak mają?
-
Komentarz